Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви,

...
      Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви,
Коментари Харесай

Барние: Договорът за Brexit e почти готов

 

 

 

Главният договарящ на Европейски Съюз за Brexit Мишел Барние съобщи, че главните детайли от съглашението за излизане на Англия от съюза са подготвени да бъдат показани пред английския кабинет във вторник, съобщава Financial Times, позовавайки се на осведомени с разискванията дипломати.

След снощните договаряния, траяли до съвсем 3 часа сутринта, Барние е декларирал пред министрите от оставащите 27 страните членки на Европейски Съюз, че „ параметрите на допустимо съглашение са значително дефинирани “, само че към момента изискват политическо утвърждение.

Макар да е декларирал, че разискванията с Лондон ще продължат, частните мнения на Барние провокираха упования в някои столици, че пробив по договорката може да се доближи още тази седмица. Дипломатите акцентират, че всичко ще зависи от това дали Тереза Мей ще може да получи поддръжката на кабинета си.
 
„ Дори през уикенда [преговарящите] работиха неуморно, с цел да реализиран съглашение “, е споделил Барние пред министрите. „ Към този миг това съглашение още не е подписано. Както във всички договаряния, последната стъпка постоянно е най-трудната “.

Той обаче е добавил: „ На база нашите общи старания параметрите на допустимо съглашение са значително дефинирани. От английска страна кабинетът ще се срещне утре [вторник],за да прегледа тези параметри. Намираме се в извънредно сензитивен миг. Най-малкият обществен коментар от моя страна може да бъде употребен от тези, които желаят договарянията да се провалят “.

Преговарящите се борят през последните дни по текстовете, свързани с митническото съглашение сред Лондон и Брюксел, което ще отстрани всяка потребност от твърда граница в Ирландия след Brexit и ще бъде включено в контракта за отдръпване на Англия от Европейски Съюз.

Малко след обявата на FT говорител на Тереза Мей съобщи, представен от Ройтерс, че изказванията на медията следва да бъдат посрещнати със песимизъм.

Вече споделих, че всевъзможни изказвания от този жанр е добре да бъдат одобрявани с известна доза подозрение. В случая бих предложил много огромна доза подозрение, сподели представителят на английския министър председател.
По публикацията работи: Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР